Asbest en de gezondheid

Het is levensgevaarlijk om asbestvezels in te ademen. Asbest en de gezondheid gaan niet samen.

Als asbest op een verkeerde manier verwijderd wordt dan kan het nog gebeuren dat er asbestvezels vrijkomen welke ingeademd kunnen worden. Asbestvezels zitten nog steeds in materialen.

Het inademen van asbest

Asbest is een verzamelnaam van een grote groep mineralen. Het zijn allemaal zeer kleine vezels. Als asbest uit elkaar wordt gehaald of bewerkt dan kunnen deze vezels vrijkomen. Als je asbestvezels inademt dan kunnen ze tot diep in de longen komen. Hierdoor is het mogelijk om op den duur longkanker te krijgen, longvlieskanker of buikvlieskanker. Ook stoflongen behoren tot de ziektes die je kunt krijgen. Het is dus zeer gevaarlijk om dit te doen en is het niet voor niets dat de regelgeving in Nederland en Europa zo streng is.

De 2 soorten asbest

Er zijn twee verschillende soorten asbest. Zo is er losgebonden asbest en hechtgebonden asbest. Dat laatste zit erg vast in het materiaal zelf en kan niet zomaar vrijkomen. Als het goed op zijn plek zit en niet gesloopt of bewerkt wordt dan is er eigenlijk weinig aan de hand. Ook de verwijdering van het materiaal waar het in zit zal met vrij weinig risico uitgevoerd kunnen worden.

Het losgebonden asbest is een asbest welke niet vast aan een materiaal zit. De asbestvezels kunnen snel en gemakkelijk vrijkomen en dan gaan zweven in de lucht. De gezondheidsrisico’s zijn daarom een heel stuk groter. Gelukkig is het sinds 1983 niet meer gebruikt. Sinds 1993 is het totale gebruik van asbest in gebouwen, daken en wegen verboden. In de hele Europese Unie geldt dit verbod sinds 2005.


Meerdere asbestbedrijven vergelijken?

Het is raadzaam om in contact te komen met meerdere asbestbedrijven om een beeld te krijgen van wat er moet gebeuren en wat de kosten zijn. Dat kan met onze offerte service. Gratis en vrijblijvend.


Bekijk ook deze pagina’s:

> Asbest
> Asbest verwijderen
> Asbestinventarisatie
> Kosten asbest verwijderen
> Asbest wetgeving
> Asbest offertes