Asbestinventarisatie

ArchitectAls je asbest in je huis, garage, schuur, bedrijf of ander pand hebt dan is het belangrijk om het asbest spoedig te gaan verwijderen.

Het saneren kun je het beste doen door gebruik te maken van een goed bedrijf die SC-530 en/of SC-540 gecertificeerd is. De sanering van asbest begint altijd met een asbestinventarisatie en zijn er 4 type waar je uit kunt kiezen.

Hoeveelheid asbest inventariseren

Het asbestbedrijf zal als eerste gaan inventariseren wat er aan asbest aanwezig is in de woning of het pand. Op die manier kan men een berekening maken van wat er nodig is en welke kosten er gemaakt gaan worden. Het is belangrijk om te weten hoeveel asbest er afgevoerd moet worden en ook om te zien hoe gemakkelijk het asbest te bereiken is. Een inventarisatie van het asbest is al mogelijk vanaf €150 euro. Het gaat hier om een type 0 inventarisatie. As het asbest niet direct waarneembaar is dan is een type B inventarisatie nodig. De kosten hiervan liggen tussen de €550 euro en de €1150 euro. Het is vaak zo dat er ook nog kosten bijkomen voor het herstellen van het sloop- en breekwerk. Het is echter afhankelijk van waar het asbest zich precies bevindt.

Het verwijderen van asbest na een inventarisatie

Het is hierna mogelijk om ervoor te kiezen om zelf het asbest te verwijderen. Het is echter slim om het te laten doen door een SC-530 erkend asbestbedrijf. Het kan zelfs zijn dat je op basis van het Bouwbesluit 2012 of het Bouwbesluit 2015 het asbest niet zelf mag verwijderen. Het kost ongeveer €750 euro tot €1000 euro om een ruimte tot 35 m2 asbestvrij te maken. Bij golfplaten moet je rekenen op een kostenpost van rond de €500 tot €600 euro per 10 m2 aan asbestgolfplaten. Het beste is het om meerdere offertes op te vragen om zo te ontdekken wat de kosten zijn van de inventarisatie en later het verwijderen van het asbest.

Asbest in golfplaten

Hek met verbod asbestgevaarEr zijn nog volop schuurtjes, huisjes en hutjes waar je golfplaten van asbest op aantreft. Het is een geweldige bouwmateriaal geweest in de jaren, dat het nog niet bekend was hoe slecht het voor de gezondheid kan zijn. Asbest in golfplaten is natuurlijk bijzonder vervelend. Niemand zal ze nog op zijn schuurtje of huis willen hebben. Het is trouwens ook verboden om het te gebruiken in de rest van Europa.

Hoe gevaarlijk is asbest in golfplaten?

In principe is het asbest in golfplaten nog niet direct een gevaar voor de gezondheid. Het is namelijk pas een gevaar wanneer het materiaal bewerkt wordt en er stofdeeltjes vrijkomen. Denk hierbij aan het zagen van de golfplaten of wanneer er per ongeluk een stuk afbreekt. Het is belangrijk om dit te voorkomen. Hierom laten de meeste mensen de golfplaten met asbest verwijderen bij hun woning of bedrijf. Een logische en verstandige keuze natuurlijk! Vanaf 2024 is het sowieso verboden om daken met asbest te hebben.


Meerdere asbestbedrijven vergelijken?

Het is raadzaam om in contact te komen met meerdere asbestbedrijven om een beeld te krijgen van wat er moet gebeuren en wat de kosten zijn. Dat kan met onze offerte service. Gratis en vrijblijvend.