Kosten asbest verwijderen

SloopwerkAsbest is een erg schadelijke stof als de vezels in staat zijn de lucht in te komen. Er zijn asbesttypen (hechtgebonden asbest) waarbij de vezels zo dicht op elkaar geplakt zitten dat deze niet los kunnen raken. In dat geval is het vaak niet gevaarlijk als je besluit het asbest nog even te laten zitten. Het asbest wordt schadelijk als je ermee gaat werken, bijvoorbeeld omdat je wilt slopen of verbouwen, of als het een type asbest betreft dat losse vezels bevat (niet-hechtgebonden asbest). Een asbestsaneerbedrijf schakel je in als jij je asbest wilt laten verwijderen. Hier lees je alles over de kosten die hiermee gepaard gaan.

De kosten

De prijs die je moet betalen voor je asbestsanering is voornamelijk afhankelijk van de hoeveelheid asbest dat moet worden verwijderd. De saneringswerkzaamheden zet je in gang door middel van een inventarisatieonderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt alles vastgelegd wat betreft jouw asbest, dus de plek waar het zich bevindt, het type asbest dat het betreft en eventuele suggesties voor het verwijderen ervan. In de volgende tabel vind je alle mogelijke uitgaven waarmee je te maken kunt krijgen bij het (laten) verwijderen van jouw asbest, inclusief btw.

Uitgave asbestsanering Prijs
Asbestinventarisatieonderzoek:

– onderzoek type O

– onderzoek type A

– onderzoek type B

 

€135 – €165

€300 – €400

€600 – €1500

   
Asbest verwijderen golfplaten:

– 1 – 10 m2 golfplaten verwijderen

– 11 – 20 m2 golfplaten verwijderen

– 21 – 30 m2 golfplaten verwijderen

– 31 – 40 m2 golfplaten verwijderen

 

€650 – €700

€775 – €825

€825 – €875

€900 – €950

   
Asbest verwijderen per m2 ruimteoppervlak:

– 1 ruimte < 35 m2

– 2 ruimtes < 40 m2

– 2 ruimtes < 50 m2

– 3 ruimtes < 70 m2

 

€800 – €900

€900 – €1000

€1200 – €1300

€1500 – €1900

   
Mogelijke extra uitgaven:

– verpakking voor verwijderde asbest

– asbest storten

 

€0 – €35

€0 – €30 per 100 kilo

   
Subsidiebedrag verwijderen asbestdaken €4,50 per m2 verwijderd asbestdak

Maximaal €25.000 per adres

Prijsbepalende factoren

De uiteindelijke kosten van jouw sanering zijn samengesteld uit een saneringsonderzoek en het verwijderen zelf. Betreft het een asbestdak dan kun je hier nog een subsidie over aanvragen en geld terugkrijgen. Het is ook mogelijk om het asbest zelf te verwijderen. Wat betreft de uiteindelijke kosten is jouw persoonlijke situatie dus doorslaggevend. De grootste bijdragers aan de totaalprijs vind je hier.

  • De hoeveelheid asbest: hoe meer asbest je laat verwijderen, hoe meer je betaalt. Golfplaten worden gemeten per vierkante meter en alle andere asbest via het oppervlak van de ruimte. Golfplaten zijn sneller en gemakkelijker te verwijderen en daarom goedkoper. Betreft het niet-hechtgebonden asbest of asbest dat beschadigd is, dan kan het zijn dat er extra veiligheidsmaatregelen moeten worden getroffen, zoals beschermende pakken en een tent die om het asbest heen wordt gebouwd, bijvoorbeeld. Ook het afvoeren is dan een stuk minder voor de hand liggend. In die situatie liggen de kosten logischerwijs ook veel hoger.
  • De inventarisatie: ga je het asbest laten verwijderen, dan heb je van tevoren een rapport nodig van onderzoek A of B. Dit zijn uitgebreide inventarisaties waarbij het asbest wordt gelokaliseerd en eventuele proefmonsters naar het laboratorium worden gestuurd. Bij onderzoek B zijn dan breekwerken nodig, waardoor deze duurder is dan onderzoek A. Tijdens inventarisatieonderzoek O wordt alleen met het blote oog geconstateerd waar het asbest zich bevindt en welk type dit is. De resultaten hiervan zijn niet voldoende om te gebruiken voor het in werking zetten van een sanering, maar geven jou wel voldoende informatie om zelf aan de slag te kunnen gaan met je asbest.
  • Wel of geen subsidie: omdat alle asbestdaken per 2024 verboden worden gemaakt door de Rijksoverheid, kun je voor het verwijderen hiervan tot en met 31 december 2019 een subsidie voor aanvragen. Dit geldt alleen voor asbestdaken.

Enkele voorbeelden

Om je een idee te geven van de kosten waarmee jij te maken zal krijgen voor je asbestsanering, kun je in onderstaande tabel 3 situaties vinden. De exacte prijzen zijn natuurlijk erg gebonden aan jouw persoonlijke situatie en kunnen ook hier gemakkelijk van afwijken. Deze kun je het beste achterhalen door financiële informatie in te winnen bij de desbetreffende instanties. Je mag het asbest vaak zelf weghalen als dit hechtgebonden asbest is dat niet meer dan 35 vierkante meter omvat. Voordat je dit gaat doen kun je het beste naar je gemeente gaan en hen om de specifieke regels vragen die in jouw regio van kracht zijn.

De goedkoopste optie Gemiddelde prijzen De duurste situatie
Asbestinventarisatie O: €150 Asbestinventarisatie A: €350 Asbestinventarisatie B: €1200
Zelf asbest verwijderen: €0 5 x 6 meter golfplaten verwijderen: €850 Asbest verwijderen volledige woning: €5000 – €20.000
Extra uitgaven: €30 – €50 Extra uitgaven: nvt Extra uitgaven: nvt
Subsidie: nvt Subsidie: €135 Subsidie: €225
Totaalprijs: €180 – €200 Totaalprijs: €1065 Totaalprijs: €5975 – €20.975

Meerdere asbestbedrijven vergelijken?

Het is raadzaam om in contact te komen met meerdere asbestbedrijven om een beeld te krijgen van wat er moet gebeuren en wat de kosten zijn. Dat kan met onze offerte service. Gratis en vrijblijvend.