Slopen

SloopwerkzaamhedenVoor sommige dingen die je wilt verbouwen is een vergunning vereist. Dit verschilt per situatie. Soms heb je dan ook geen verbouwingsvergunning nodig, bijvoorbeeld voor onderhoud of voor het plaatsen van een dakkapel aan je woning. Je kunt controleren of je een vergunning nodig hebt bij de gemeente waarin je woonachtig bent of je kunt het online checken via het Omgevingsloket. Als je van plan bent om asbest te laten verwijderen dan dient het asbestbedrijf in het bezit te zijn van een vergunning, of beter gezegd, het bedrijf dient SC-530/540 gecertificeerd zijn.

Verbouwen in de buurt van water

Ben je van plan om te verbouwen in de buurt van water? In sommige gevallen heb je dan toestemming nodig van het waterschap, zelfs als je van gemeente geen vergunning nodig hebt. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met het waterschap in jouw regio.

Slopen

Een verbouwing gaat soms tevens gepaard met slopen van oude materialen of constructies. Hiervoor heb je in sommige gevallen dan ook een vergunning nodig. Bijvoorbeeld op grond van het bestemmingsplan en de Monumentenwet. Bij asbestverwijdering kan soms een vrijstelling van de melding gelden. Daarnaast, als je een gebouw wilt laten slopen, moet de sloper dit verplicht melden bij de gemeente als:

  • er bij de sloop meer dan 10 m3 afval vrijkomt
  • als je ook asbest moet laten verwijderen

Overige regelgeving

Als laatste dien je er rekening mee te houden dat je wel moet voldoen aan de regels uit het Bouwbesluit 2012 en het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek. Meestal moet de gemeente binnen acht weken een beslissing maken omtrent jouw situatie aangaande slopen of verbouwen, nadat zij de aanvraag hebben ontvangen. Wanneer je de vergunning binnen hebt, houd er dan ook rekening mee dat er nog bezwaar kan worden gemaakt. Belanghebbenden zoals jouw buren kunnen nog gedurende zes weken bezwaar maken. De gemeente heeft vervolgens ook weer zes weken de tijd om op het bezwaar te reageren.


Meerdere asbestbedrijven vergelijken?

Het is raadzaam om in contact te komen met meerdere asbestbedrijven om een beeld te krijgen van wat er moet gebeuren en wat de kosten zijn. Dat kan met onze offerte service. Gratis en vrijblijvend.


Bronnen:
Rijksoverheid – vergunningvrij bouwen
Rijksoverheid – checken of vergunning nodig