Nederlandse wetgeving

Hek met verbod asbestgevaarVanaf het moment dat ontdekt is dat asbest ongezond is voor de samenleving is besloten om hier regels en wetten voor te maken. Er is op dit moment in vrijwel alle Europese landen een uitgebreide wetgeving voor de verwijdering van asbest. En al deze regels en wetten gelden voor mensen, die op de een of andere manier in aanraking komen met asbest. Er wordt een verschil gemaakt tussen niet-particulieren en particulieren. Niet-particulieren zijn ondernemers, bedrijven, scholen en ook woningcorporaties. Echter dient iedereen in bijna alle gevallen een gecertificeerd SC-530/540 asbestverwijderaar in te schakelen voor de sanering van asbest in hun bouwwerk.

Sinds wanneer is er asbest wetgeving in Nederland?

Sinds 1 juli 1993 hebben we te maken met een Nederlandse asbest wetgeving. Het gebruik van asbest is eigenlijk compleet verboden. Sinds 1 september 1998 mogen particulieren geen asbest meer gebruiken. Hergebruik is helemaal uit den boze. Asbest wat vroeger is gebruikt bij bijvoorbeeld de bouw van een kantoorpand of woning moet worden verwijderd en afgevoerd. De bedoeling is dat hierdoor op den duur dit materiaal compleet verdwijnt uit ons milieu.

Welke invloed heeft de wetgeving op de maatschappij?

In de praktijk betekent het dat de wetgeving ervoor zorgt dat het verwijderen van asbest op een professionele manier moet gebeuren. De asbest moet op een verantwoorde manier verwijderd worden, volgens strenge wetgeving. Het is dankzij deze regelgeving mogelijk om asbest op de juiste manier te verwijderen en weg te halen. Er ontstaan hierdoor geen gezondheidsrisico’s voor de mensen die in het betreffende bouwwerk werken of wonen of voor de omstanders.


Meerdere asbestbedrijven vergelijken?

Het is raadzaam om in contact te komen met meerdere asbestbedrijven om een beeld te krijgen van wat er moet gebeuren en wat de kosten zijn. Dat kan met onze offerte service. Gratis en vrijblijvend.


Bekijk deze pagina’s over asbest:

> Asbest
> De gezondheid en gevaren
> Asbest verwijderen
> Asbest verwijdering prijzen
> Asbest offertes

Externe bronnen van onder andere de Rijksoverheid:

> Rijksoverheid
> Arboportaal over asbest
> Atlasleefomgeving